”Hur kunde jag?
Jag skulle ju inte äta alla de där chipsen, den där chokladkakan eller glassen som blev över efter middagen i lördags. Ändå blev det så.”
De flesta av oss har nog varit med om att viljestyrkan har sviktat en smula och att vi har ätit någonting som vi egentligen inte hade tänkt oss.
Framför allt kanske lite för mycket av just detta.
Om du känner igen dig i den här situationen så vet du hur det brukar gå.
Du bestämmer dig för att vara mer viljestark framöver, men inom kort har du gjort om samma misstag igen.
Det där är i allra högsta grad mänskligt, men det kan ändå ställa till det en hel del för den som försöker att komma eller hålla sig i form.
I den här artikeln ska vi därför titta på ett enkelt sätt att minska risken för att falla för den där typen av frestelser.
Och till vår hjälp tar vi ett litet trick från den japanska städgurun och författaren Marie Kondo.
Välj in, inte bort
Marie Kondo brukar vanligtvis inte förknippas med viktnedgång eller att hålla sig i form, men det går ändå att använda en av hennes metoder i just det syftet.
I sin bok ”Konsten att städa” beskriver hon ett knep för att rensa upp bland bokhyllor och göra sig av med böcker vi inte längre vill behålla eller behöver.
De flesta skulle nog förmodligen göra detta genom att gå igenom bok för bok och sedan bestämma vilken av dem som ska plockas bort.
Men Marie Kondos förslag är att vi börjar i andra änden, genom att helt enkelt ta ut alla böcker först och därefter bestämma oss för vilka av dem vi ska sätta tillbaka igen.
Med andra ord: Vi väljer vilka böcker vi ska behålla i stället för att välja vilka böcker vi ska göra oss av med.
På så sätt tvingas vi att fatta ett aktivt beslut kring varje bok som ska vara kvar vilket gör uppresningen mer effektiv så att vi behåller färre av dem.
Hur kan vi då använda oss av detta för att komma i form?
Undvik frestelser
En anledning till att vi äter för mycket av något som vi gärna vill undvika är att det kan vara svårt att motstå frestelsen när den visar sig.
När vi väl har fått syn på den där chipspåsen eller vad det nu kan handla om så kan det vara tufft att hejda nästa handling, det vill säga att börja äta.
Vi kan inte alltid styra vilka frestelser vi utsätts för utanför vårt hem, men så länge vi befinner oss på hemmaplan kan vi till stor del göra det.
Ett sätt att undvika onödiga frestelser är att helt enkelt göra dig av med den mat som du vet att du har svårt att hålla dig borta ifrån.
Det är sällan en bra idé att förbjuda viss typ av mat helt och hållet eftersom det kan öka suget efter den, men däremot är det viktigt att inte äta för mycket av den.
Och vissa matvaror är helt enkelt svårare att äta lagom av.
Ett chips blir gärna några fler
Det blir som ett gäng uppställda dominobrickor. När väl den första brickan har fallit så drar den med sig de övriga också.
Vi säger att vi bara ska ta några stycken chips men de där chipsen leder lätt till att hela påsen eller skålen ryker.
Ett inte helt ovanligt råd i detta sammanhang är att göra sig av med den typ av mat som inte har någon positiv effekt på vår karaktär.
Och det är här Marie Kondos metod kommer in.
För det mesta brukar tipset vara att gå igenom skafferiet och kylskåpet och välja bort det som vi vill kasta.
Men det går alltså att göra på omvänt sätt, så att vi först tar ut all mat och sedan bestämmer oss för vilken av den som vi ska behålla och därefter sätta tillbaka den igen.
Fem steg till ett rensat kylskåp
Så här går det till:
- Skapa en plats där du kan förvara all mat tillfälligtvis, exempelvis ditt köksbord om det är tillräckligt stort.
- Plocka ur all mat ur ditt kylskåp, ditt skafferi eller det utrymme som du har tänkt dig att rensa och lägg dessa matvaror på den plats som du valde i steg 1.
- Bestäm dig för vilka matvaror du ska behålla och plocka sedan in dessa matvaror i kylskåpet eller skafferiet igen.
- Vad du ska behålla eller inte är förstås individuellt, men se till att bara välja in sådan typ av mat som du vill fortsätta äta och inte brukar överäta av.
- Skänk bort den övriga maten till någon som du tror skulle uppskatta den och som inte brottas med samma typ av utmaningar som du.
En bra idé är att inte göra detta när du är hungrig för då kommer du förmodligen att vilja behålla de flesta av matvarorna, framför allt de som är lite mer frestande.
Se därför till att äta ordentligt innan du gör detta så att de val du gör baserar sig på rationella skäl och inte din hunger.
Du minskar antalet felsteg
När alla matförråd är rensade och bara innehåller sådant som du vill och klarar av att äta lagom mycket av kommer du att drastiskt kunna minska risken för att göra felsteg.
Det gör att du inte behöver förlita dig lika mycket på din viljestyrka eftersom det inte finns några frestelser kvar att falla för.
Den här metoden funkar förstås bäst om du lever ensam eller tillsammans med någon som har samma matvanor som du.
Om du lever med någon annan som vill behålla det som du helst vill göra dig av med kan det kanske bli en större utmaning.
Men då kan ni kanske försöka att kompromissa genom att välja bort det som är svårast för dig att motstå och behålla det andra.
Och om andan faller på så kanske ni går vidare till att rensa upp i bokhyllan också efter detta?